DREPT PRIVAT ROMAN EMIL MOLCUT PDF

Traite de droit administratif. Paris: L.G.D.J. Molcut, Emil. Drept privat roman [Private Roman law]. Bucharest: Universal Juridic. Molcut, Emil, Emil Cernea. Specificul sistemului de drept privat roman. Prof. univ. dr. Emil MOLCUT. Lect. univ. dr. lonut CIUTACU asist. univ. drd. Alina Monica AXENTE Drept privat roman – Editie revazuta si adaugita: Emil Molcut, Editura Universul Vladimir Hanga, Bob – Curs de drept privat roman Editura Universul.

Author: Malabei Mibei
Country: Norway
Language: English (Spanish)
Genre: Personal Growth
Published (Last): 27 November 2010
Pages: 257
PDF File Size: 15.71 Mb
ePub File Size: 14.41 Mb
ISBN: 439-4-96516-263-2
Downloads: 16820
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Moogujas

Paratul nu se apara in mod corespunzator non defen sio uti oportetin sensul ca nu isi dadea concursul la desfasurarea procesului. Atunci pretorul crea o noua formula in factum cu privir e la un fapto redacta si prkvat inmana reclamantului, fapt ce echivala cu acordare a actiunii. Senatul este inlocuit cu un Sfat imperial Consistorium principisalcatuit din oameni de incredere ai imparatul ui, care ii urmau directivele. Tot asa de bine, pretorul putea sa refuze eliberarea formulei, ceea ce echivala cu imposibilitat ea pentru reclamant de a-si valorifica pretentiile.

In practica, insa, noul pretor prelua in edictul sau dispozitiile care se dovedeau utile din vechiul edict. Volume 44 Issue 1 Augpp.

Zeitschrift der Savigny-Stiftung für Rechtsgeschichte: Romanistische Abteilung

Potrivit efec tului extinctiv moolcut lui litis contestatio, autoritatea lucrului judecat fata de r eclamant era asigurata, dar nu si fata de parat. Sextus Pomponius, care a trait in vremea lui Antonin Pius e. Pr in elementele personale ale procesului intelegem identitatea judecatorului si id entitatea partilor a reclamantului si a paratului.

  MAKALAH VIBRIO CHOLERAE PDF

Tot aceasta subcomisie a extras fragmente din lucrarile altor ju risconsulti, care au fost constituite in appendix.

Rept Roman Molcut Emil

Legea celor XII Table Dfept mai importanta lege romana a aparut pe fondul confli ctului dintre patricieni si plebei, acestia din urma solicitand in mod repetat p ublicarea normelor de drept. Dreptul gintilor s-a format, deci, pe terenul relatiilor comerciale, pentru ca rdept erau principalii parteneri de comert ai romanilor. De altfel, in epoca foarte veche, orice strain care venea la Roma cadea automat in sclavie.

In cadrul acestor actiuni, judecatorul avea o dubla calitate: Volume 96 Issue 1 Augpp.

In ce constau reformele lui Servius Tullius? Aceasta contradictie dintre practica juridica romana si unele texte ale jurisconsultilor clasici se explica prin: Aparitia statulu i roman.

Iata de ce intre cele doua categorii s-a d eclansat un conflict, ce s-a adancit tot mai mult pana a degenerat in cele patru razboaie civile din secolul I i. Structurile politice ve chi se mentin, continutul competentelor acestora fiind, cu timpul, nolcut. Dobandirea p roprietatii 3. Volume 36 Issue 1 Augpp.

Epocile drept ului privat roman Unitatea de invatare nr. Prin elementele reale intelegem pretentiile formulate de catre reclamant in fata mag istratului. Evolutia jurisprudentei roma ne. Sa analizeze institutiile fundamentale molcht dreptului roman si conexiunile existente intre acestea; 2. In acest caz, procesul nu mai t recea in faza a doua.

Dreptul este o componenta a sistemului social si se afla in tr-o stransa relatie de interconditionare cu celelalte laturi ale sistemului soc ial.

  BACEVICH LIMITS POWER PDF

Avea si atributii de a solutiona eventualele conflicte ce se puteau decl ansa intre ginti. Varsta a constituit un motiv de controversa intre molvut si proculieni, pentru ca, in dreptul po stclasic, Justinian sa stabileasca faptul ca barbatii se puteau casatori la 14 a ni, romxn fetele la 12 ani.

Rept Roman Molcut Emil

Obiectul dreptului privat roman Drep tul roman cuprinde totalitatea normelor de conduita, instituite sau sanctionate de statul roman si constituie un sistem extrem de vast si de complex, format din tr-o multitudine de ramuri si institutii juridice. Deci, pe de o parte, dreptul influenteaza evolutia generala a societatii, i ar pe de alta parte, dreptul este influentat de celelalte componente ale ansambl ului social.

Aceasta lege nu a fost niciodata abrogata, fiind in vigoa re vreme de unsprezece secole. La origine, patria potestas a avut doua caractere defini torii: Aceasta opera este formata din patru lucrari: Astfel, orice actiune directa poate deveni utila prin introducerea unei fictiuni in formula. In fiecare dintre carti, sunt tratate diferit e materii posesiunea, proprietatea, succesiunile, etc.

Dezrobirea vindicta se facea printr-o declaratie so lemna a stapanului in fata magistratului.